Tsunami Copaciu Beatrice

 DEZASTRELE HIDROLOGICE
                                                                                                         TSUNAMI


Tsunami sunt valuri uriaşe provocate de seisme. Ele sunt foarte periculoase pentru populaţia din regiunile de pe coastele oceanelor. Oamenii de şiinţă încearcă să prevadă producerea lor, pentru a le limita consecinţele.
Pericolul unui tsunami:
Fenomenul numit tsunami este în general urmarea unui seism: apa
deplasată brusc de mişcările crustei, poate produce valuri cu o înălţime de 30 m . Aşa se explică faptul că Japonia, ţară cu o seismicitate foarte puternică, este în mod special expusă acestui risc.

Originea unui tsunami


Seismele submarine şi toate deplasările importante care au loc pe
fundul oceanului au ca efect împingerea bruscă a coloanei de apă de deasupra. Mişcarea se propagă în ocean sub forma unei unde care are o viteză de 700-800 km/h.
În larg, această undă poate trece neobservată, fiindcă valurile pe care le produce nu ating mai mult de un metru. Dar când unda ajunge în apropierea ţărmurilor, datorită adâncimii reduse, valurile sunt din ce în ce mai înalte şi se abat asupra malurilor, măturând tot ce le stă în cale. Uneori, marea se retrage, apoi revine în forţă. Valurile succesive strivesc sau împing spre interiorul uscatului oameni şi vite, ambarcaţiuni şi case, apoi, când se retrag, aspiră victimile şi dărâmăturile.

Efecte catrstofale:


Un tsunami produce multe victime: în 1755, în Portugalia, un seism urmat de un tsunami a provocat 20000 de morţi. În Alaska, în 1964, un sesm a spart rezervoarele de petrol, care au luat foc. Un val imens, plin de petrol arzând, s-a năpustit asupra unui sat, înghiţind clădiri de trei etaje. În faţa unui tsunami singura scăpare este fuga. Navele se depărtează de ţărmuri, iar populaţia se refugiază spre locuri înalte.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s