Efectele incalzirii globale asupra ghetarilor din Antarctica-Andreea Daneliuc

Încalzirea globala este fenomenul de crestere continua a temperaturilor medii înregistrate ale atmosferei în imediata apropiere a solului, precum si a apei oceanelor, constatata în ultimele doua secole, dar mai ales în ultimele decenii.

O suprafata de gheata din Antarctica, avand o marime de 7 ori mai mare decat cea a orasului Manhattan, s-a prabusit brusc, condamnand si alti ghetari invecinati la aceeasi soarta, in viitor. “Acesta este rezultatul incalzirii globale.”, sustine David Vaughan din cadrul British Antarctic Survey.

Cel mai mare ghetar din Antarctica, Pine Island Glacier, se deplaseaza cu 40% mai repede decat acum 39 de ani si astfel tot mai multa apa se varsa in ocean, din ce in ce mai repede. Totodata si Smith Glacier, un alt ghetar, se deplaseaza cu 83% mai repede decat in anul 1992.

EFECTELE :

-Ghetarii din Antarctica se topesc din ce in ce mai repede, aria s-a extins si pericolul ca nivelul apei sa creasca cu pana la 91 de centimetri este tot mai mare.

-Datele furnizate de catre sateliti si de catre statiile instalate in Antarctica arata ca zona in care ghetarii se topesc s-a extins.

-Ghetarii din vestul Antarcticii pierd 103 miliarde de tone pe an,fenomenul, constatat în cursul a doua sezoane estivale de cercetare intensiva, a cauzat a crestere semnificativa a nivelul apelor oceanelor.

-Ghetarii nu mai sunt nici blocati de banchiza, care este si ea pe cale sa se topeasca.

-În 2007, un raport al GIEC a aratat ca nivelul oceanelor va creste între 18 si 58 de centimetri pâna la sfârsitul secolului, lucru care va duce la inundarea zonelor de joasa altitudine si va duce în exil milioane de oameni.

-Cercetatorii estimeaza ca un milion de kilometri patrati de banchize polare se vor topi, iar efectele pot fi devastatoare. Potrivit celui mai pesimist scenariu, în urmatorii ani terenurile vor deveni aride si aproape o treime din plante si animale vor disparea.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s