Animale pe cale de disparitie

Animale pe cale de disparitie

Speciile pe cale de disparitie inseamna o populatie a unui anumit organism viu supus la riscul de a disparea. Aceasta disparitie poate fi cauzata de dimensiunea mica a populatiei, de pierderea habitatului si de braconajul practicat pentru alimentatie sau beneficii economice.Animalele care sunt considerat pe cale de siparitie sunt trecute pe lista IUCN (Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii),unele dintre acestea sunt urmatoarele:

Jebora-Soarecele cangur cu urechi enorme

•El a fost descoperit in deserturile din Mongolia si China si a fost inclus pe lista animalelor pe cale de disparitie in lista rosie a IUCN.

•Habitatul sau fiind unul desertic, este adaptat acestor conditii de aceea se presupune ca urechile sale mari au ca rol pastrarea scazuta a temperaturii corporale. Deasemeni picioarele lungi si subtiri cu putin par il ajuta la deplasarea mai usoara prin nisip datorita salturilor acestora.

  • De obicei, Jerboa in momentele incendiare ale zilei sta ascuns in tuneluri subterane, iar noaptea sau in perioadele mai racoroase ale zilei, acesta vaneaza insecte.
•Datorita diverselor conditii nefavorabile ca: disparitiei surselor de apa, distrugerea habitatului natural de catre om si inmultirea diversilor pradatori naturali, aceasta specie este pe cale de disparitie.
 
Rinocerul Negru
•Originar din zonele centrale din Africa si anume Kenya, Tanzania, Namibia si Zimbabwe, rinocerul negru (Diceros bicornis) se confrunta cu o amenintare serioasa pentru existenta sa. Avand pana la 1,6 metri inaltime si aproximativ 3 m lungime, rinocerul negru cantareste de la 680 la 1360 de kg. Coarnele sale sunt alcatuite din cheratina, care au o mare cerere pe piata internationala. Braconajul acestei specii de rinocer, pentru coarnele sale, este o afacere profitabila si a dus la o scaderea drastica a populatiei. Creatura, care a fost gasita din belsug la inceputul secolului 20, se lupta pentru supravietuire, cu numai 3610 rinocerii negri care traiesc in prezent. Riniocerul negru din Africa occidentala, o sub-specie de rinocer negru, este cel mai afectat, cu mai putin de 10 exemplare ramase in lume.
 
Ursul panda gigant
•Ursul panda gigant (Ailuropoda melanoleuca) este un mamifer nativ din partea central vestica si sud-vestul Chinei. Desi este un carnivor, aproximativ 99 % din alimentatia sa e reprezentata de bambus. Panda gigant are 1,5 m lungime, 75 cm inaltime si cantareste 115 kg. Populatia actuala de panda gigant este de 239 de exemplare, ce traiesc in captivitate, in China, si 27 in afara Chinei. Se presupune ca in jurul anului 1600 ursii panda gigant erau inca prezenti in salbaticie. Chiar daca numarul lor este in crestere,IUCN( Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii) este inca sceptica cu privire la excluderea acestei specii din lista de animale pe cale de disparitie.
 
Antilopa gigantica Sable
 
Antilopa gigantica Sable (Hippotragus niger variani) este o sub-specie de antilope Sable. Originara din Angola, cel mai des e intalnita in regiunea dintre raul Cuango si raul Luando. Cu picioare de 115 – 140 cm inaltime, aceasta creatura cantareste aproximativ 238 kg. Speciile de sex masculin sunt de culoare neagra, in timp ce femelele sunt de culoare castanie. Antilopele gigantice Sable au sprancenele albe.
 

Tigrul sumatran

•Tigru de Sumatra (Panthera tigris sumatrae) este o sub-specie de tigru, cel mai frecvent intalnita pe insula Sumatra din Indonezia. Are 234 cm lungime si cantareste in jur de 136 kg. Acest tigru are dungi mai restranse in comparatie cu alte specii. Se estimeaza ca exista mai putin de 500 tigri de Sumatra ramasi in intreaga lume. Acest declin se datoreaza braconajului intens al acestei creaturi magnifice, speciala pentru pielea ei pretioasa, care are o cerere mare pe piata internationala.
 

Broasca testoasa marina

Caracterizata de o cavitate bucala conica, care seamana cu un cioc de uliu si traind in recifele tropicale, broasca testoasa marina este una dintre speciile cele mai amenintate cu disparitia. Caracteristicile sale de identificare includ carapace colorate si gheare puternice prezente in fiecare inotatoare. Populatia broastelor testoase marine este in scadere din cauza ratei lente de reproducere si a activitatilor umane, cum ar fi utilizarea de oua pentru consum si uciderea acestora pentru carne si carapace.

 

Bagacean Adriana

 

 
 

 

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s